MCQ Questions forClass 12 Physics Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter Questions with Answers

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter with Answers

CBSE: NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter MCQ’s with Answers

NCERT Books are textbooks which are issued & distributed by the National Council of Educational Research and Training (NCERT). NCERT books are important for the schooling system. NCERT Books are available in E-Books. If you are searching for MCQs (Multiple Choice Questions) with Answers of for NCERT Class 12 Physics then you have came to right way. CBSE students can also solve NCERT Class 12 Physics Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter PDF Download w their preparation level. MCQs are Prepared Based on Latest Exam Patterns. MCQs Questions with Answers for Class 12 Physics Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter are prepared to help students to understand concepts very well. Objective wise Questions 12th class Physics Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter Chapter wise PDF over here are available in the following links. Score maximum marks in the exam.

NCERT Physics MCQs for Class 12 Physics Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter Question and Answers  PDF

Q1. De-Broglie equation states the:

(a) dual nature

(b) particle nature

(c) wave nature

(d) none of these

Answer:(a) dual nature

Q2. When an electron jumps across a potential difference of 1 V, it gains energy equal to :

(a) 1.602 × 10-19 J

(b) 1.602 × 1019 J

(c) 1.602 × 1024 J

(d) 1 J

Answer:(a) 1.602 × 10-19 J

Q3. The different stages of discharge in a discharge tube can be explained on the basis of:

(a) the wave nature of light

(b) the dual nature of light

(c) wave nature of electrons

(d) the collision between the charged particles emitted from the cathode the atoms of the gas in the tube

Answer:(d) the collision between the charged particles emitted from the cathode the atoms of the gas in the tube

Q4. Compared to liquids and solids, gases are:

(a) good conductors of electricity

(b) best conductors of electricity

(c) very poor conductors of electricity

(d) good or bad conductors of electricity depending upon the nature of the gas

Answer:(c) very poor conductors of electricity

Q5. The charge of a photo electron is :

(a) 9.1 × 10-31 C (b) 9.1 × 10-27 C

(c) 9.1 × 10-24 C (d) none of these

Answer:(d) none of these

Q6. which Characteristic of a target does the Mosley’s law relate the frequency of X-rays?

(a) density (b) atomic number

(c) atomic weight (d) interatomic space

Answer:(b) atomic number

Q7. Evidence of the wave nature of light cannot be obtained from:

(a) diffraction (b) interference

(c) doppler effect (d) reflection

Answer:(d) reflection

Q8. The de-Broglie wavelength of particle of mass 1 mg moving with a velocity of 1 ms-1, in terms of Planck’s constant h, is given by (in metre):

(a) 105 h (b) 106 h

(c) 10-3 h (d) 103 h

Answer:(b) 106 h

Q9. When a yellow light is incident on a surface, no electrons are emitted while green light can emit electrons. If the red light is incident on the surface then:

(a) no electrons are emitted

(b) photons are emitted

(c) electrons of higher energy are emitted

(d) electrons of lower energy are emitted

Answer:(a) no electrons are emitted

Q10. What is the de-Broglie wavelength of an electron accelerated from rest through a potential difference of 100 volts?

(a) 12.3 Å (b) 1.23 Å

(c) 0.123 Å (d) None of these

Answer:(b) 1.23 Å

Q11. Which of the following radiations cannot eject photo electrons?

(a) ultraviolet (b) infrared

(c) visible (d) X-rays

Answer:(b) infrared

Q12.In photo electric emission, for alkali metals the threshold frequency lies in the:

(a) visible region (b) ultraviolet region

(c) infrared region (d) far end of the infrared region

Answer:(a) visible region

Q13.X-rays are:

(a) deflected by an electric field

(b) deflected by a magnetic field

(c) deflected by both electric and magnetic fields

(d) not deflected by electric and magnetic fields

Answer:(d) not deflected by electric and magnetic fields

Q14. Millikan’s oil drop experiment makes use of:

(a) Stokes’ law (b) Boyle’s law

(c) Gas equation (d) Bernoulli’s theorem

Answer:(a) Stokes’ law

Q15. Name the scientists who first studied the passage of electricity through fluids to establish the electrical nature of matter:

(a)Millikan (b) Planck

(c) Faraday (d) Boyle

Answer:(c) Faraday

Q16. The momentum of an electron that emits a wavelength of 2 Å. will be:

(a) 6.4 × 10-36 kgms-1 (b) 3.3 × 10-24 kgms-1

(c) 3.3 × 10-34 kgms-1 (d) none of these

Answer:(b) 3.3 × 10-24 kgms-1

Q17.The strength of photoelectric current depends upon :

(a) angle of incident radiation

(b) frequency of incident radiation

(c) intensity of incident radiation

(d) distance between anode and cathode

Answer:(b) frequency of incident radiation

Q18. The work function of photoelectric material is 3.3 eV. The threshold frequency will be equal to:

(a) 8 × 1014 Hz

(b) 8 × 1010 Hz

(c) 5 × 1010 Hz

(d) 4 × 1014 Hz

Answer:(a) 8 × 1014 Hz

Q19.In Thomson’s experiment number of parabola gives :

(a) the no. of electrons present in element

(b) the no. of proton present in element

(c) the no. of neutrons present in element

(d) the no. of isotopes of the element present

Answer:(d) the no. of isotopes of the element present

Q20.The ratio of specific charge of an alpha particle to the proton is:

(a) 1 : 2 (b) 2 : 1 (c) 4 : 1 (d) 1 : 4

Answer:(a) 1 : 2

Q21. Kinetic energy of emitted electrons depends upon :

(a) frequency

(b) intensity

(c) nature of atmosphere surrounding the electrons

(d) none of these

Answer:(a) frequency

Q22.Protons and alpha particles have the same de-Broglie wavelength. What is same for both of them ?

(a) Energy (b) Time period

(c) Frequency (d) Momentum

Answer:(d) Momentum

Q23. Photoelectrons are being obtained by irradiating zinc by a radiation of 3100 Å. In order to increase the kinetic energy of ejected photoelectrons.

(a) the intensity of radiation should be increased.

(b) the wave length of radiation should be increased.

(c) the wavelength of radiation should be decreased.

(d) both wavelength and intesity of radiation should be increased.

Answer:(c) the wavelength of radiation should be decreased.

Q24. For light of wavelength 5000 Å, the photon energy is nearly 2.5 eV. For X-rays of wavelength 1 Å, the photon energy will be close to:

(a) 2.5 × 5000 eV (b) 2.5 ÷ 5000 eV

(c) 2.5 × (5000)² eV (d) 2.5 ÷ (5000)² eV

Answer:(a) 2.5 × 5000 eV

Q25. The best metal to be used for photoemission is:

(a) Potassium (b) Lithium

(c) Sodium (d) Cesium

Answer:(d) Cesium

Q26. The threshold frequency for a certain metal is v0. When light of frequency v = 2v0 is incident on it, the maximum velocity of photo electrons is 4 × 106 ms-1. If the frequency of incident radiation is increased to 5 v0, then the maximum velocity of photo electrons (m/s) is

(a) 8 × 105 (b) 2 × 106 (c) 2 × 107 (d) 8 × 106

Answer:(d) 8 × 106

Q27.Which of the following is not the property of photons

(a) charge (b) rest mass (c) energy (d) momentum

Answer:(a) & (b)

Q28. When light is directed at the metal surface, the emitted electrons:

(a) are called photons

(b) have energies that depend upon the intensity of light.

(c) have random energies.

(d) have energies that depend upon the frequency of light.

Answer:(d) have energies that depend upon the frequency of light.

Q29.The wavelength associated with n electron is 1Å. The potential difference required for accelerating it is

(a) 100 V (b) 150 V (c) 250 V (d) 10³ V

Answer:(b) 150 V

Q30. With which of the following particles moving with same velocity de-Broglie wave length will be maximum?

(a) ß-particle (b) ∝ particle

(c) electron (d) proton

Answer:(a) & (c)

 

We hope that the given NCERT MCQ Questions forClass 12 Physics with Answers MCQ Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter Free Pdf download will help you in gaining knowledge on the subject.

Leave a Reply

Your email address will not be published.