MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 12 Atoms Questions with Answers

CBSE: NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 12 Atoms MCQ’s with Answers

NCERT Books are textbooks which are issued & distributed by the National Council of Educational Research and Training (NCERT). NCERT books are important for the schooling system. NCERT Books are available in E-Books. If you are searching for MCQs (Multiple Choice Questions) with Answers of for NCERT Class 12 Physics  then you have came to right way. CBSE students can also solve NCERT Class 12 Physics Chapter 12 Atoms PDF Download their preparation level. MCQs are Prepared Based on Latest Exam Patterns. MCQs Questions with Answers for Class 12 Physics Chapter 12 Atoms  are prepared to help students to understand concepts very well. Objective wise Questions 12th class Physics Chapter wise PDF over here are available in the following links. Score maximum marks in the exam.

NCERT Physics MCQs for Class 12 Question Chapter 12 Atoms Answers PDF

Q1. The binding energy of a deuteron is about:
(a) 2.22 MeV
(b) 2.22 J
(c) 2.22 eV
(d) None of these

Answer:(a) 2.22 MeV

Q2. The binding energy of 4/2He is about:
(a) 28.3 eV
(b) 28.3 MeV
(c) 28.3 J
(d) 2.83 MeV

Answer:(b) 28.3 MeV

Q3. The total energy that will be released if a nucleus is built from its constituents is called the:
(a) binding energy of the nucleus
(b) binding energy of the solid
(c) binding energy of the atom
(d) None of these

Answer:(b) binding energy of the solid

Q4.The energy equivalent to mass defect is called :
(a) binding energy
(b) internal energy
(c) external energy
(d) enthalpy

Answer:(a) binding energy

Q5. Transmutation of nuclei was discovered by:
(a) Rutherford
(b) Becquerel
(c) Pauli
(d) None of these

Answer:(a) Rutherford

Q6.Natural radioactivity was discovered by:
(a) Joliot
(b) Becquerel
(c) Pauli
(d) None of these

Answer:(b) Becquerel

Q7. P-decay produces:
(a) isobars
(b) isotopes
(c) isotones
(d) All the above

Answer:(a) isobars

Q8 .Artificial radioactivity was discovered by:
(a) Joliot
(b) Becquerel
(c) Pauli
(d) None of these

Answer:(a) Joliot

Q9.For ionization of excited Hydrogen atom, the, required energy is:
(a) a little less than 13.6
(b) equal to 13.6
(c) more than 13.6
(d) 3.4 or less

Answer:(d) 3.4 or less

Q10. The principle that a quantum orbital cannot be occupied by more than two electrons was given by:
(a) Pauli
(b) Millikan
(c) Hund
(d) None of these

Answer:(a) Pauli

Q11.The concept of electron spin was introduced by:
(a) Becquerel
(b) Goudsmit
(c) Millikan
(d) Uhlenbeek and Goudsmit

Answer:(d) Uhlenbeek and Goudsmit

Q12. Half-life of a substance depends on:
(a) pressure
(b) temperature
(c) density
(d) None of these

Answer:(d) None of these

Q13.Isotones have the same:
(a) A
(b) Z
(c) N
(d) All the above

Answer:(c) N

Q14. Isobars have the same:
(a) A
(b) Z
(c) N
(d) All the above

Answer:(a) A

Q15.The mass of a neutron is:
(a) 1.00866 u
(b) 1.0866 u
(c) 1.866 u
(d) 0.1866 u

Answer:(a) 1.00866 u

Q16. Who explained the splitting of special lines in magnetic field?
(a) Zeeman
(b) Bohr
(c) Summerfield
(d) Einstein

Answer:(a) Zeeman

Q17. An atom stays in an excited state for about:
(a) 10 micro seconds
(b) 10 milli seconds
(c) 10 nano seconds
(d) 10 seconds

Answer:(c) 10 nano seconds

Q18. A spectral line is emitted when an electron
(a) jumps from lover orbit to higher orbit.
(b) jumps from higher orbit to lower orbit.
(c) rotates in a circular orbit.
(d) rotates in an elliptical orbit.

Answer:(b) jumps from higher orbit to lower orbit.

Q19.The ionisation potential of hydrogen is 13.6 V. The energy of the atom in n = 2 state will be
(a) -10.2 eV
(b) -6.4eV
(c) – 3.4 eV
(d) – 4.4 ev

Answer:(c) – 3.4 eV

Q20. In Rutherford’s scattering experiment with gold foil, 232 counts per minute are observed at an angle of 60°. The number of counts/min. at an angle of 120° will be
(A) 232
(b) 116
(c) 26
(d) 52

Answer:(c) 26

Q21. To explain fine structure of spectrum of hydrogen atom, we must consider.
(a) a finite size of nucleus.
(b) the presence of neutrons in the nucleus.
(c) spin angular momentum.
(d) orbital angular momentum.

Answer:(b) the presence of neutrons in the nucleus.

Q22. When an electron jumps from some outer orb it to the innermost orbit in the hydrogen atom, the spectral line belongs to
(a) Lyman series
(b) Balmer series
(c) Paschen series
(d) Pfund series

Answer:(a) Lyman series

Q23. How does the energy difference between two consecutive energy levels vary on the quantum number n increases?
(a) does not change
(b) decrases
(c) increases
(d) may increase or decrease.

Answer:(b) decrases

Q24. According to classical theory, Rutherford atom is
(a) stable
(b) unstable
(c) metastable
(d) semistable

Answer:(b) unstable

Q25. Which of the following type ot radiation is not emitted by the electronic structure of atoms :
(a) X-rays
(b) Visible light
(c) γ-rays
(d) Ultraviolet light.

Answer:(c) γ-rays

We hope that the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Question Chapter 12 Atoms Free Pdf download will help you in gaining knowledge on the subject.

Leave a Reply

Your email address will not be published.