MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 9 Coordination Compounds Questions with Answers

CBSE: NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 9 Coordination Compounds MCQ’s with Answers

NCERT Books are textbooks which are issued & distributed by the National Council of Educational Research and Training (NCERT). NCERT books are important for the schooling system. NCERT Books are available in E-Books. If you are searching for MCQs (Multiple Choice Questions) with Answers of for NCERT Class 12 Chemistry then you have came to right way. CBSE students can also solve NCERT Class 12 Chemistry Chapter 9 Coordination Compounds with Answers PDF Download their preparation level. MCQs are Prepared Based on Latest Exam Patterns. MCQs Questions with Answers for Class 12 Chemistry Chapter 9 Coordination Compounds with Answers are prepared to help students to understand concepts very well. Objective wise Questions 12th class Chemistry Chapter wise PDF over here are available in the following links. Score maximum marks in the exam.

NCERT Physics MCQs for Class 12 Question Chapter 12 Atoms Answers PDF

Q1.The coordination number of cobalt in [Co(en)3]3+ is

(a) 3
(b) 4
(c) 6
(d) 2
Answer: (c) 6

Q2.The IUPAC name of K3[Fe(CN)5NO] is
(a) potassium pentacyanonitrosylferrate(II)
(b) potassium pentacyanonitroferrate(II)
(c) potassium pentacyanonitrosylferrate(III)
(d) tripotassium pentacyanonitrosy If errate(II)
Answer: (a) potassium pentacyanonitrosylferrate(II)

Q3.Which of the following is hexadentate ligand?
(a) diene
(b) CN–
(c) en
(d) EDTA
Answer: (d) EDTA

Q4.On adding AgNO3 solution to 1 mole of PdCl2. 4NH3 two moles of AgCl are formed. The secondary valency of Pd in the complex will be

(a) 0
(b) 2
(c) 4
(d) 1
Answer: (c) 4

Q5.What kind of isomerism exists between [Cr(H2O)6]Cl3 and [Cr(H3O)5Cl]Cl2. H2O?
(a) Linkage isomerism
(b) Solvate isomerism
(c) Ionisation isomerism
(d) Coordination isomerism
Answer: (b) Solvate isomerism

Q6.The IUPAC name of K[Ag(CN)2] is
(a) dicyanidosilver(l)
(b) dicyanidoargentate(l)
(c) potassium dicyanidoargentate(l)
(d) potassium dicyanidoargentate(ll)
Answer: (c) potassium dicyanidoargentate(l)

Q7.The IUPAC name of the compound K2[Ni(CN)4] is
(a) Potassium tetracyanidonickelate(lll)
(b) Potassium tetracyanidonickelate(ll)
(c) Potassium tetracyanidonickel(lll)
(d) Potassium tetracyanidonickel(ll)
Answer: (b) Potassium tetracyanidonickelate(ll)

Q8.Which metal carbonyl has the strongest C-O bond?
(a) Mn(CO)6+
(b) Cr(CO)6
(c) V(CO)6
(d) Fe(CO)5
Answer: (a) Mn(CO)6+

Q9.In the following which metal complex ion has zero oxidation number?
(a) [Cr(H2O)6]3+
(b) [CuCl4]2-
(c) [Fe(CO)5]
(d) [Fe(CN)6]3-
Answer: (c) [Fe(CO)5]

Q10.In the following chelating ligand is
(a) OH–
(b) H2NCH2CH2NH2
(c) Cl–
(d) CN–
Answer: (b) H2NCH2CH2NH2

Q11.What is the coordination number in the K3[Cr(C2O4)3] coordinate compound
(a) 3
(b) 6
(c) 4
(d) 2
Answer:(b) 6

Q12.What is the oxidation state of Fe in K3[Fe(CN)6]
(a) +2
(b) +3
(c) +4
(d) +1
Answer: (b) +3

Q13.The IUPAC name of K3[Fe(CN)5NO] is
(a) potassium pentacyanonitrosylferrate(II)
(b) potassium pentacyanonitroferrate(II)
(c) potassium pentacyanonitrosylferrate(III)
(d) tripotassium pentacyanonitrosy If errate(II)
Answer: (a) potassium pentacyanonitrosylferrate(II)

Q14.Which of the following is hexadentate ligand?
(a) diene
(b) CN–
(c) en
(d) EDTA
Answer: (d) EDTA

Q15.On adding AgNO3 solution to 1 mole of PdCl2. 4NH3 two moles of AgCl are formed. The secondary valency of Pd in the complex will be
(a) 0
(b) 2
(c) 4
(d) 1
Answer: (c) 4

Q16.What kind of isomerism exists between [Cr(H2O)6]Cl3 and [Cr(H3O)5Cl]Cl2. H2O?
(a) Linkage isomerism
(b) Solvate isomerism
(c) Ionisation isomerism
(d) Coordination isomerism
Answer: (b) Solvate isomerism

Q17.The IUPAC name of [PtCI(NO2) (NH3)4]SO4 is
(a) Tetraamminechloridonitrito-N- platinate (III) sulphate
(b) Tetraamminechloridonitrito-N- platinum (IV) sulphate
(c) Chloridonitrito-N- ammineplatinum(IV) sulphate
(d) Tetraamminechloridonitrito-N- platinate (IV) sulphate
Answer: (b) Tetraamminechloridonitrito-N- platinum (IV) sulphate

Q18.Which metal is present in vitamin B12 cyanocobalamin?
(a) Fe
(b) Co
(c) Mg
(d) Pt
Answer: (b) Co

Q19.Which is present in metal carbonyls?
(a) M-C σ bond
(b) M – C π bond
(c) M-C σ and M – C π bond
(d) None of these
Answer: (c) M-C σ and M – C π bond

Q20.K3[Al(C2O4)3] is named as

(a) potassium trioxalatoaluminate (III)
(b) potassium aluminooxalate
(c) potassium aluminium(lll) oxalate
(d) potassium trioxalatoaluminate (II)
Answer: (a) potassium trioxalatoaluminate (III)

Q21.Predict the number of ions produced per formula unit in an aqueous solution of [Co(en)3]Cl3.
(a) 4
(b) 3
(c) 6
(d) 2
Answer: (a) 4

Q22.The IUPAC name of [PtCI(NO2) (NH3)4]SO4 is
(a) Tetraamminechloridonitrito-N- platinate (III) sulphate
(b) Tetraamminechloridonitrito-N- platinum (IV) sulphate
(c) Chloridonitrito-N- ammineplatinum(IV) sulphate
(d) Tetraamminechloridonitrito-N- platinate (IV) sulphate
Answer: (b) Tetraamminechloridonitrito-N- platinum (IV) sulphate

Q23.Which metal is present in vitamin B12 cyanocobalamin?
(a) Fe
(b) Co
(c) Mg
(d) Pt
Answer: (b) Co

Q24.Which is present in metal carbonyls?
(a) M-C σ bond
(b) M – C π bond
(c) M-C σ and M – C π bond
(d) None of these
Answer: (c) M-C σ and M – C π bond

Q25.How many ions are given by [Co(NH3)5 Br] Cl2 complex in water?
(a) 4
(b) 2
(c) 6
(d) 3
Answer: (d) 3

We hope that the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 9 Coordination Compounds Free Pdf download will help you in gaining knowledge on the subject.

Leave a Reply

Your email address will not be published.