MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 8 The d-and f-Block Elements Questions with Answers

CBSE: NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 8 The D-and -Block Elements MCQ’s with Answers

NCERT Books are textbooks which are issued & distributed by the National Council of Educational Research and Training (NCERT). NCERT books are important for the schooling system. NCERT Books are available in E-Books. If you are searching for MCQs (Multiple Choice Questions) with Answers of for NCERT Class 12 Chemistry then you have came to right way. CBSE students can also solve NCERT Class 12 Chemistry Chapter 8 The D-and -Block Elements with Answers PDF Download their preparation level. MCQs are Prepared Based on Latest Exam Patterns. MCQs Questions with Answers for Class 12 Chemistry Chapter 8 The D-and -Block Elements with Answers are prepared to help students to understand concepts very well. Objective wise Questions 12th class Chemistry Chapter wise PDF over here are available in the following links. Score maximum marks in the exam.

NCERT Physics MCQs for Class 12 Chemistry Chapter 8 The d-and f-Block Elements Answers PDF

 

Q1.When KMn04 acts as oxidising agent in alkaline medium, the oxidation number of Mn decreases by

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 5

Answer: (c) 3

Q2.Ag+ ion is isoelectric with
(a) OP
(b) Cd2+
(c) Zn2+
(d) Pd2+

Answer: (b) Cd2+

Q3.The transition element with lowest atomic number is
(a) Scandium
(b) Titanium
(c) Zinc
(d) Lanthanum.

Answer: (a) Scandium

Q4.Which of the following oxides is amphoteric in nature?
(a) NiO
(b) ZnO
(c) CoO
(d) FeO

Answer: (b) ZnO

Q5.Least paramagnetic property is shown by
(a) Fe
(b) Mn
(c) Ni
(d) Cu

Answer: (d) Cu

Q6.Vanadium (III) oxide is a strong
(a) Drying agent
(b) Oxidizing agent
(c) Reducing agent
(d) Witting agent
(e) Precipiting agent.

Answer: (c) Reducing agent

Q7.The aqueous solution containing which one of the following ions will be colourless?
(a) Fe2+
(b) Mn2+
(c) Ti3+
(d) Sc3+

Answer: (d) Sc3+

Q8.The value of’spin only’ magnetic moment for one of the following configurations is 2.84 BM. The correct one is
(a) d4 (in strong ligand field)
(b) d4 (in weak ligand field)
(c) d³ (in weak as well as strong fields)
(d) d5 (in strong ligand field)

Answer: (a) d4 (in strong ligand field)

Q9.Which of the following factor may be regarded as the main cause of lanthanide contraction?
(a) Poor shielding of one of the 4f-electrons by another in the subshell.
(b) Effective shielding of one of the 4f-electrons by another in the subshell.
(c) Poorer shielding of 5d electrons by 4f electrons.
(d) Greater shielding of 5d electrons by 4f electrons.

Answer: (a) Poor shielding of one of the 4f-electrons by another in the subshell.

Q10.When manganese dioxide is fused with KOH in air. It gives
(a) potassium permanganate
(b) potassium manganate
(c) manganese hydroxide
(d) Mn3O4.

Answer: (b) potassium manganate

Q11.Whith metal has highest melting point?
(a) Pt
(b) W
(c) Pd
(d) Au.

Answer: (b) W

Q12.Which metal has lowest melting point?
(a) Cs
(b) Na
(c) Hg
(d) Sn

Answer: (c) Hg

Q13.Which is the first man-made element?
(a) Sc
(b) Os
(c) Tc
(d) Zr

Answer: (c) Tc

Q14. Which metal has highest density?
(a) Pt
(b) Hg
(c) Pd
(d) Os

Answer: (d) Os

Q15.The product of oxidation of I– with MnO4– in alkaline solution is
(a) IO3–
(b) I2
(c) IO–
(d) IO4–

Answer: (a) IO3–

Q16.Four successive members of the first row transition elements are listed below with their atomic numbers. Which one of them is expected to have the highest third ionisation enthalpy?
(a) Vanadium (Z = 21)
(b) Manganese (Z = 25)
(c) Chromium (Z = 24)
(d) Iron (Z = 26)

Answer: (b) Manganese (Z = 25)

Q17.Among the following pairs of ions the lower oxidation state in aqueous solution is more stable than the other.
(a) Tl+, Tl3+
(b) Cu+, Cu2+
(c) Cr2+, Cr3+
(d) V2+, VO2+.

Answer: (a) Tl+, Tl3+

Q18.Lanthanides and actinides resemble in
(a) electronic configuration
(b) oxidation state
(c) ionisation energy
(d) formation of complexes.

Answer: (b) oxidation state

Q19.Which of the following oxides in acidic in nature?
(a) CrO
(b) Cr2O3
(c) CrO3
(d) Cro4

Answer: (c) CrO3

Q20.Which of the following is not an actinoid?
(a) Thorium
(b) Californium
(c) Uranium
(d) Terbium

Answer: (d) Terbium

Q21.Which of the following would be diamagnetic?
(a) Cu2+
(b) Ni2+
(c) Cd2+
(d) Ti3+

Answer: (c) Cd2+

Q22.Misch metal is an alloy of
(a) La
(b) Th
(c) Ac
(d) none of these

Answer: (a) La

Q23.Maximum magnetic moment is shown by
(a) 3d8
(b) 3d7
(c) 3d9
(d) 3d5

Answer: (d) 3d5

Q24.Maximum oxidation number of manganese is in
(a) K2MnO4
(b) MnO2
(c) KMnO4
(d) Mn2O4

Answer: (c) KMnO4

Q25.Electronic configuration of Fez+ ion is
(a) [Ar] 4s23d4
(b) [Ar] 4s13d5
(c) [Ar] 3d6
(d) [Ar] 3d8

Answer: (c) [Ar] 3d6

We hope that the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 8 The d-and f-Block Elements Free Pdf download will help you in gaining knowledge on the subject.

Leave a Reply

Your email address will not be published.