MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 7 The p-Block Elements Questions with Answers

CBSE: NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 7 The p-Block Elements MCQ’s with Answers

NCERT Books are textbooks which are issued & distributed by the National Council of Educational Research and Training (NCERT). NCERT books are important for the schooling system. NCERT Books are available in E-Books. If you are searching for MCQs (Multiple Choice Questions) with Answers of for NCERT Class 12 Chemistry then you have came to right way. CBSE students can also solve NCERT Class 12 Chemistry Chapter 7 The p-Block Elements with Answers PDF Download their preparation level. MCQs are Prepared Based on Latest Exam Patterns. MCQs Questions with Answers for Class 12 Chemistry Chapter 7 The p-Block Elements with Answers are prepared to help students to understand concepts very well. Objective wise Questions 12th class Chemistry Chapter wise PDF over here are available in the following links. Score maximum marks in the exam.

NCERT Physics MCQs for Class 12 Chemistry Chapter 7 The p-Block Elements Answers PDF

Q1.The correct order of acid strength is:

(a) HClO4 < HClO3 < HClO2 < HClO
(b) HClO2 < HClO3 < HClO4 < HClO
(c) HClO4 < HClO < HClO3 < HClO2
(d) HClO < HClO2 < HClO3 < HClO4

Answer: (d) HClO < HClO2 < HClO3 < HClO4

Q2.In BrF3, molecule, the lone pairs occupy equatorial positions to minimise.
(a) lone pair-bond pair repulsions only
(b) bond pair-bond pair repulsions only
(c) lone pair-lone pair and lone pair-bond pair repulsions
(d) lone pair-lone pair repulsions only.

Answer: (c) lone pair-lone pair and lone pair-bond pair repulsions

Q3.The ONO angle is maximum in
(a) NO3–
(b) NO2–
(c) NO2
(d) NO2+

Answer: (d) NO2+

Q4.The correct order of bond angles (smallest first) in H2S, NH3, BF3, SiH4 is
(a) H2S < SiH4 < NH3 < BF3.
(b) NH3 < H2S < SiH4 < BF3
(c) H2S < NH3 < SiH4 < BF3
(d) H2S < NH3 < BF3 < SiH4.

Answer: (c) H2S < NH3 < SiH4 < BF3

Q5.Which of the following oxides of nitrogen is solid?
(a) NO2
(b) N2O
(c) N2O3
(d) N2O5

Answer: (d) N2O5

Q6.Which one of the following arrangements represents the correct order of electron gain enthalpy (with negative sign) of the given atomic species?
(a) F < Cl < O < S
(b) S < O < Cl < F
(c) O < S < F < Cl
(d) Cl < F < S < 0

Answer: (d) Cl < F < S < 0

Q7.Which of the following isomers of phosphorus is thermodynamically most stable?
(a) Red
(b) White
(c) Black
(d) Yellow

Answer: (c) Black

Q8.Which one of the following contains the maximum number of lone pair of electrons on the central atom?
(a) ClO3–
(b) XeF4
(c) SF4
(d) I3–

Answer: (d) I3–

Q9.Among the following molecules:
XeO3, XeOF4, XeF6, those containing same number of lone pairs on Xe are:
(a) (i) and (ii) only
(b) (i) and (iii) only
(c) (ii) and (iii) only
(d) (i), (ii) and (iii)

Answer: (d) (i), (ii) and (iii)

Q10. The number of P-O-P bonds in cyclic metaphosphoric acid is
(a) zero
(b) two
(c) three
(d) four

Answer: (c) three

Q11.Molecular shapes of SF4, CF4 and XeF4 are:
(a) the same with 2,0, and 1 lone pairs of electrons respectively.
(b) the same with 1,1 and 1 lone pairs of electrons respectively.
(c) different with 0,1 and 2 lone pairs of electrons respectively.
(d) different with 1,0 and 2 lone pairs of electrons respectively.

Answer: (d) different with 1,0 and 2 lone pairs of electrons respectively.

Q12.Which of the following compounds contains S=O and S=S bonds?
(a) Sulphuric acid
(b) Thiosulphuric acid
(c) Sulphurous acid
(d) Thiosulphurous acid.

Answer: (b) Thiosulphuric acid

Q13.Which of the following halogen shows only negative oxidation state?
(a) Chlorine
(b) Bromine
(c) Fluorine
(d) Iodine

Answer: (c) Fluorine

Q14.Which of the following is the strongest acid?
(a) H2O
(b) H2S
(c) H2Se
(d) H2Te

Answer: (d) H2Te

Q15.The oxoacid of halogen having maximum acidic character is
(a) HCl4
(b) HClO3
(c) HClO2
(d) HClO

Answer: (a) HCl4

Q16.Which of the following oxide of nitrogen is called laughing gas?
(a) NO2
(b) N2O
(c) N2O3
(d) N2O5

Answer: (b) N2O

Q17.The acid which forms two series of salts is
(a) H3PO4
(b) H3PO3
(c) H3BO3
(d) H3PO2.

Answer: (b) H3PO3

Q18.Which of the following hydrogen halides is most volatile?
(a) HF
(b) HCl
(c) HBr
(d) HI

Answer: (b) HCl

Q19.The shape of ClO3– is
(a) triangular pyramid
(b) tetrahedral
(c) triangular planer
(d) triangular bipyramid.

Answer: (a) triangular pyramid

Q20.In the following strongest reducing agent is:
(a) PH3
(b) BiH3
(c) SbH3
(d) ASH3

Answer: (b) BiH3

Q21.On addition of cone. H2SO4 to a chloride salt, colourless fumes are evolved but in case of iodide salt, violet fumes come out. This is because
(a) H2SO4 reduces Hl to l2
(b) Hl is of violet colour
(c) Hl gets oxidised to l2
(d) Hl changes to HlO3

Answer: (c) Hl gets oxidised to l2

Q22.In qualitative analysis, when H2S is passed through an aqueous solution of salt acidified with dil. HCl, a black precipitate is obtained. On boiling the precipitate with dil. HNO3, it forms a solution of blue colour. Addition of excess of aqueous solution of ammonia to this solution gives
(a) deep blue precipitate of Cu (OH)2
(b) deep blue solution of [Cu(NH3)4]2+
(c) deep blue solution of Cu(NO3)2
(d) deep blue solution of Cu(OH)2. CU(NO3)2

Answer: (b) deep blue solution of [Cu(NH3)4]2+

Q23.The oxidation number of Sulphur in S8, S2F2 and H2S respectively are
(a) 0, +1, -2
(b) +2, + 1 and -2
(c) 0, + 1,+2
(d) -2, + 1, -2.

Answer: (a) 0, +1, -2

Q24.The true statement for the acids of phosphorus, H3PO2, H3PO3, and H3PO4 is:
(a) The order of their acidity is H3PO4 > H3PO3 > H3PO2.
(b) AH of them are reducing agents.
(c) All of them are tribasic acids.
(d) The geometry of phosphorus is tetrahedral in all the three.

Answer: (a) The order of their acidity is H3PO4 > H3PO3 > H3PO2.

Q25.The element which forms oxides in all oxidation states +I to + V is
(a) N
(b) P
(c) As
(d) Sb

Answer: (a) N

We hope that the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 7 The p-Block Elements Free Pdf download will help you in gaining knowledge on the subject.

Leave a Reply

Your email address will not be published.