MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 6 General Principles and Processes of Isolation of Elements Questions with Answers

MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 6 General Principles and Processes of Isolation of Elements with Answers

CBSE: NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 6 General Principles and Processes of Isolation of Elements MCQ’s with Answers

NCERT Books are textbooks which are issued & distributed by the National Council of Educational Research and Training (NCERT). NCERT books are important for the schooling system. NCERT Books are available in E-Books. If you are searching for MCQs (Multiple Choice Questions) with Answers of for NCERT Class 12 Chemistry then you have came to right way. CBSE students can also solve NCERT Class 12 Chemistry Chapter 6 General Principles and Processes of Isolation of Elements with Answers PDF Download their preparation level. MCQs are Prepared Based on Latest Exam Patterns. MCQs Questions with Answers for Class 12 Chemistry Chapter 6 General Principles and Processes of Isolation of Elements with Answers are prepared to help students to understand concepts very well. Objective wise Questions 12th class Chemistry Chapter wise PDF over here are available in the following links. Score maximum marks in the exam.

NCERT Physics MCQs for Chemistry Chapter 6 General Principles and Processes of Isolation of Elements Answers PDF

Q1.Cinnabar is an ore of

(a) Hg
(b) Ag
(c) Sn
(d) Al

Answer: (a) Hg

Q2.Pyrolusite is an ore of
(a) Ag
(b) Hg
(c) Sn
(d) Mn

Answer: (d) Mn

Q3.The metal always found in free state is

(a) Gold
(b) Silver
(c) Copper
(d) Sodium

Answer: (a) Gold

Q4.Bauxite is an ore of
(a) Aluminium
(b) Calcium
(c) Copper
(d) Zinc

Answer: (a) Aluminium

Q5.Most abundant element in earth’s crust is
(a) O
(b) Si
(c) Al
(d) Fe

Answer: (a) 0

Q6.Which of the following ores is concentrated by the froth floatation process?
(a) Haematite
(b) Magnetite
(c) Copper pyrite
(d) Bauxite

Answer: (c) Copper pyrite

Q7.Common impurities present in bauxite ore:
(a) CuO
(b) ZnO
(c) Fe2O3
(d) None of these

Answer: (c) Fe2O3

Q8.In which of the following minerals Al is not present?
(a) Cryolite
(b) Mica
(c) Feldspar
(d) Fluorspar

Answer: (d) Fluorspar

Q9.Malachite is an ore of
(a) Hg
(b) Cu
(c) Sn
(d) Mn

Answer: (b) Cu

Q10.A number of elements are available in earth’s crust but most abundant elements are
(a) Al and Fe
(b) Al and Cu
(c) Fe and Cu
(d) Cu and Ag

Answer: (a) Al and Fe

Q11.In the equation 4 M + 8 CN– + 2H2O + O2 → 4 [M(CN)2]– + 4OH–, the metal M is
(a) Copper
(b) Iron
(c) Gold
(d) Zinc

Answer: (c) Gold

Q12.Pyrolusite is a/an
(a) Oxide ore
(b) Sulphide ore
(c) Carbide ore
(d) not an ore.

Answer: (a) Oxide ore

Q13.Which of the following metals is sometimes found native in nature?
(a) Aluminium
(b) Copper
(c) Iron
(d) Magnesium

Answer: (b) Copper

Q14.Zone refining is based on the principle that
(a) impurities of low boiling metals can be separated by distillation.
(b) impurities are more soluble in molten metal than in solid metal.
(c) different components of a mixture are differently adsorbed on an adsorbent.
(d) vapours of volatile compound can be decomposed in pure metal.

Answer: (b) impurities are more soluble in molten metal than in solid metal.

Q15.In the extraction of copper from its sulphide ore, the metal is formed by the reduction of Cu2O with
(a) FeS
(b) CO
(c) Cu2S
(d) SO2

Answer: (c) Cu2S

Q16.The process employed for the concentration of sulphide ore is
(a) Froth floatation
(b) Roasting
(c) Electrolysis
(d) Calcination

Answer: (a) Froth floatation

Q17.Zone-refining is used for the
(a) concentration of an ore
(b) reduction of metal oxide
(c) purification of metal
(d) purification of an ore.

Answer: (c) purification of metal

Q18. The method of zone refining of metals is based on the principle of
(a) greater mobility of pure metal than that of the impurity.

(b) higher m.pt. of the impurity than that of the pure metal.

(c) greater noble character of the solid metal than that of the impurity

(d) greater solubility of the impurity in the molten state than in the solid.

Answer: (d) greater solubility of the impurity in the molten state than in the solid.

Q19.In the extraction of copper from its sulphide ore, the metal is formed by the reduction of Cu2O with
(a) FeS
(b) CO
(c) Cu2S
(d) SO2.

Answer: (c) Cu2S

Q20.Heating pyrites to remove sulphur is called
(a) Smelting
(b) Calcination
(c) Liquation
(d) roasting

Answer: (d) roasting

Q21. In the metallurgy of which of the follo wing, cupellation process is used?
(a) Copper
(b) Silver
(c) Iron
(d) Aluminium

Answer: (b) Silver

Q22.Which of the following metals is most abundant in the earth’s crust?
(a) Mg
(b) Na
(c) Al
(d) Fe

Answer: (c) Al

Q23.The process of extracting the metal from its ore is called
(a) Metallurgy
(b) Refining
(c) Concentration
(d) Leaching

Answer: (a) Metallurgy

Q24.In the Froth floatation process for beneficiation of the ores, the ore particles float because
(a) they are light
(b) their surface is not easily wetted by water.
(c) they bear electrostatic charge
(d) they are insoluble.

Answer: (b) their surface is not easily wetted by water.

Q25.The process of concentrating Au and Ag ores is based upon their solubility in
(a) NH3
(b) HNO3
(c) HCl
(d) KCN

Answer: (d) KCN

We hope that the given NCERT MCQ Questions for Chemistry Chapter 6 General Principles and Processes of Isolation of Elements Free Pdf download will help you in gaining knowledge on the subject.

Leave a Reply

Your email address will not be published.