MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 5 Surface Chemistry Questions with Answers

MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 5 Surface Chemistry with Answers

CBSE: NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 5 Surface Chemistry MCQ’s with Answers

NCERT Books are textbooks which are issued & distributed by the National Council of Educational Research and Training (NCERT). NCERT books are important for the schooling system. NCERT Books are available in E-Books. If you are searching for MCQs (Multiple Choice Questions) with Answers of for NCERT Class 12 Chemistry then you have came to right way. CBSE students can also solve NCERT Class 12 Chemistry Chapter 5 Surface Chemistry PDF Download we their preparation level. MCQs are Prepared Based on Latest Exam Patterns. MCQs Questions with Answers for Class 12 Chemistry Chapter 5 Surface Chemistry are prepared to help students to understand concepts very well. Objective wise Questions 12th class  Chemistry Chapter 5 Surface Chemistry Chapter wise PDF over here are available in the following links. Score maximum marks in the exam.

NCERT Physics MCQs for Class 12 Chemistry Chapter 5 Surface Chemistry PDF

Q1.Cottrell smoke precipitator works on the principle of:

(a) Distribution

(b) neutralisation of charge on colloids

(c) Le-chatelier’s principle

(d) Addition of electrolytes.

Answer: (b) neutralisation of charge on colloids

Q 2.Which of the following is a lyophobic colloid?

(a) gelatin (b) sulphur (c) starch (d) gum arabic.

Answer: (b) sulphur

Q 3.The nature of bonding forces in adsorption are

(a) purely physical such as Van der Waal’s forces (b) purely chemical (

c) both chemical and physical (d) sometimes physical and sometimes chemical

Answer: (c) both chemical and physical

Q4.Colloidal solutions are classified on the basis of:

(a) molecular size (b) organic or inorganic (c) surface tension value (d) pH value.

Answer: (a) molecular size

Q5.Surface tension of lyophilic sols is:

(a) lower than that of H2O (b) more than that of H2O (c) Equal to that of H2O (d) none

Answer: (a) lower than that of H2O

Q6.Colloidal sol is:

(a) true solution (b) suspension (c) heterogeneous sol (d) homogeneous sol.

Answer: (c) heterogeneous sol

Q7.Blood may be purified by:

(a) Dialysis (b) electro-osmosis (c) coagulation (d) Alteration.

Answer: (a) Dialysis

Q8.The protective power of a lyophilic sol is

(a) defined by Hardy-Schulze rule (b) proportional to the quantity of electrical charge on it

(c) measured in terms of gold number (d) determined by the size of its colloidal particles.

Answer: (c) measured in terms of gold number

Q9.Which one of the following forms micelles in aqueous solution above certain concentration?

(a) Glucose (b) Urea (c) Dodecyl trimethyl ammonium chloride (d) Pyridinium chloride

Answer: (c) Dodecyl trimethyl ammonium chloride

Q10.Adsorption of gases on solid surface is generally exothermic because

(a) enthalpy is positive (b) entropy decreases (c) entropy increases (d) free energy increases.

Answer: (b) entropy decreases

Q11.Identify the gas which is readily adsorbed by activated charcoal.

(a) N2 (b) SO2 (c) H2 (d) O2

Answer: (b) SO2

Q12. In coagulating the colloidal solution of AS2S3, which has the minimum coagulating value?

a) NaCl (b) KCl (c) BaCl2 (d) AICl3

Answer: (d) AICl3
Q13.Which of the following forms cationic micelles above certain concentration?

(a) sodium dodecyl sulphate (b) sodium acetate

(c) urea (d) cetyl trimethyl ammonium bromide.

Answer: (d) cetyl trimethyl ammonium bromide.

Q14.The Tyndall effect associated with colloidal particles is due to

(a) presence of electrical (b) scattering of light charge

(c) absorption of light (d) reflection of light

Answer: (c) absorption of light

Q15.Fog is a colloidal system of

(a) liquid dispersed in a gas (b) gas dispersed in a gas

(c) solid dispersed in gas (d) solid dispersed in liquid

Answer: (a) liquid dispersed in a gas

Q16.Blood may be purified by

(a) coagulation (b) dialysis

(c) electro-osmosis (d) filtration

Answer: (b) dialysis

Q17.Blue colour of water in sea is due to

(a) refraction of blue light by impurities in sea water

(b) scattering of light by water

(c) refraction of blue sky by water

(d) None of these

Answer: (a) refraction of blue light by impurities in sea water

Q18.The cause of Brownian movement is

(a) heat change in liquid state

(b) attractive force between colloidal particles and dispersion medium

(c) bombardment of the colloidal particles by the molecules of the dispersion medium

(d) interaction of charged particles

Answer: (c) bombardment of the colloidal particles by the molecules of the dispersion medium

Q19.Emulsifying agent present in milk that makes it stable is

(a) maltose (b) casein (c) lactose (d) none of these

Answer: (b) casein

Q20.Cloud is an example of

(a) liquid dispersed in gas (b) solid dispersed in gas

(c) solid dispersed in liquid (d) none of these

Answer: (a) liquid dispersed in gas

Q21.The efficiency of a protective colloid is described in terms of

(a) gold number (b) flocculation number

(c) valence of counter ion (d) Tyndall effect.

Answer: (a) gold number

Q22.The function of enzymes in the living system is to

(a) maintain pH (b) catalyse biochemical process

(c) provide immunity (d) transport oxygen

Answer: (b) catalyse biochemical process

Q23.The ultrafiltration process of purification of colloidal solutions is based on:

(a) optical properties of colloids (b) electrical properties of colloids

(c) magnetic properties of colloids (d) size of colloids

Answer: (d) size of colloids

Q24.In physical adsorption the forces associated are

(a) ionic (b) covalent (c) van der Waals (d) hydrogen bonding

Answer: (c) van der Waals

Q25.The colloidal system where liquid is dispersed in solid is

(a) Gel (b) Aerosol (c) Emulsion (d) Foam

Answer: (a) Gel

We hope that the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Chemistry with Answers MCQ Chapter 5 Surface ChemistryFree Pdf download will help you in gaining knowledge on the subject.

Leave a Reply

Your email address will not be published.