#20 Top Most ImportantData Warehouse MCQ

1. State whether the following statements about the three-tier data warehouse architecture are True or False.
i) OLAP server is the middle tier of data warehouse architecture.
ii) The bottom tier of data warehouse architecture does not include a metadata repository.
A) i-True, ii-False
B) i-False, ii-True
C) i-True, ii-True
D) i-False, ii-False

Answer: A) i-True, ii-False

2. The … of the data warehouse architecture contains query and reporting tools, analysis tools, and data mining tools.
A) bottom tier
B) middle tier
C) top tier
D) both B and C

Answer: C) top tier

3. Which of the following are the examples of gateways of the bottom tier of data warehouse architecture.
i) ODBC (Open Database Connection)
ii) OLEDB (Open-Linking and Embedding of Databases)
iii) JDBC (Java Database Connection)
A) I and ii only
B) ii and iii only
C) I and iii only
D) All I, ii, and iii

Answer: D) All i, ii, and iii

4. Back-end tools and utilities are used to feed data into the … from operational databases or other external sources.
A) bottom tier
B) middle tier
C) top tier
D) both A and B

Answer: A) bottom tier

5. From the architectural point of view, there are… data warehouse models.
A) two
B) three
C) four
D) five

Answer: B) three

6. Business Intelligence and data warehousing is used for …………..
A) Forecasting
B) Data Mining
C) Analysis of large volumes of product sales data
D) All of the above

Answer:D) All of the above

7. Data warehouse contains ……………. data that is never found in the operational environment.
A) normalized
B) informational
C) summary
D) denormalized

Answer: C) summary

8. ………………. are responsible for running queries and reports against data warehouse tables.
A) Hardware
B) Software
C) End-users
D) Middleware

Answer: C) End-users

9. The biggest drawback of the level indicator in the classic star schema is that it limits …………
A) flexibility
B) quantify
C) qualify
D) ability

Answer: A) flexibility

10. ……………………….. are designed to overcome any limitations placed on the warehouse by the nature of the relational data model.
A) Operational database
B) Relational database
C) Multidimensional database
D) Data repository

Answer: C) Multidimensional database

11. …………………… is a good alternative to the star schema.
A) Star schema
B) Snowflake schema
C) Fact constellation
D) Star-snowflake schema

Answer: C) Fact constellation

12. The ………………………. exposes the information being captured, stored, and managed by operational systems.
A) top-down view
B) data warehouse view
C) data source view
D) business query view

Answer: C) data source view

13. The type of relationship in a star schema is ……………
A) many too many
B) one to one
C) one too many
D) many to one

Answer: C) one too many

14. The ……………… allows the selection of the relevant information necessary for the data warehouse.
A) top-down view
B) data warehouse view
C) data source view
D) business query view

Answer: A) top-down view

15. Which of the following is not a component of a data warehouse?
A) Metadata
B) Current detailed data
C) Lightly summarized data
D) Component Key

Answer:D) Component Key

16. Which of the following is not a kind of data warehouse application?
A) Information processing
B) Analytical processing
C) Data mining
D) Transaction processing

Answer: D) Transaction processing

Leave a Reply

Your email address will not be published.