Computer Basics Questions and Answers for Competitive Exams 2022 | Computer Basic Questions MCQs

Basic Computer Knowledge Questions and Answers for exam preparation.Basic Computer Knowledge is one of the most important sections . Answers.CTS,Capgemini,TCS,Infosys,HCL,Accenture,Wipro,IBM,Syntel,Tech Mahindra, questions are direct · Based on basic computer knowledge  Basic computer knowledge is as important to a banker as a paper is to a publisher. This basic computer knowledge section covers many important questions important Basic Computer Knowledge (Computer) online mcq test questions with answers under Computer Basic to practice for interviews,etc..

computer basic questions for competitive exams

Q1. ALU stands for
A. Arithmetic Logic Unit
B. Application Logic Unit
C. Array Logic Unit
D None of above
Answer: A. Arithmetic Logic Unit
Q2. The brain of any computer system is
A. ALU
B. CPU
C. None of above
D. Memory
E. Control Unit
Answer: B. CPU

Q3. Which device is used as the standard pointing device in a Graphical User A.Environment
B.Keyboard
C. Mouse
D.Joystick
E. trackball
Answer: B. Mouse
Q4. Which of the following is valid storage type?
A.CPU
B. Keyboard
C. Pen Drive
D. None of the above
Answer: C. Pen Drive

Q5. The section of the CPU that is responsible for performing mathematical operations
A. Memory
B. Register Unit
C. Control Unit
D. ALU
E. None of the above
Answer: D. ALU
Q6.  Any storage device added to computer beyond the immediately usable main storage is known as:
A. Floppy disk
B. Hard Disk
C. Backing store
D. Punched Card
E. None of the above
Answer: A. Floppy disk
Q7.  The list of coded instructions is called
A. Computer Program
B. Algorithm
C. Flowchart
D. Utility Program
Answer: A. Computer Program

Q8. Source code is available to view, modify and redistribute in
A. Open Source
B. Closed Source
C. Proprietary
D. Licensed
E. None of the above

Answer: A. Open Source
Q9. Which of the following is not input device
A. Touch Pad
B. Mouse
C. Printer
Answer: C. Printer
Q10. MS Word is example of Closed Source Software
A. True
B. False

Answer: A. True

Q11. Which of the following is not output device?

A.Printer
B.VDU
C. Scanner
D. All
Answer: C. Scanner
Q12. Joystick is used for____________
A. Gaming
B. Weather forecast
C. Word Processing
Answer: A. Gaming
Q13. Trackball is output device
A. True
B.False
Answer: B. False
Q14. ALU is part of Memory
A.True
B.False
Answer: B. False
Q15. CPU consist of
A. ALU+CU
B. ROM+ALU
C. RAM+ROM
D. None
Answer: A. ALU+CU

Q16. _______is Volatile Memory
A. ROM
B. EPROME
C. RAM
D. None
Answer: C. RAM

Q17. Which of the following is not the classification of computers based on application?
A. Electronic Computers
B. Digital Computers
C. None
D. all
Answer: C. None
Q18. Which one of the following is not a feature of third generation languages?
A. They need to get translated
B.They are easy to use than MMLs
C. They are faster than MLLs
D.They use compilers and interpreters

Answer: C. They are faster than MLLs
Q19. Which is the type of memory for information that does not change on your computer?
A. RAM
B. RW/RAM
C. ERAM
Answer: B. RW/RAM
Q20. LSI,VLSI & ULSI chips were used in which generation?
A. Fifth
B. Second
C. Third
D. Fourth
Answer: D. Fourth

Q21. Microsoft .NET is _________
A. Open Source
B. Closed Source
C. Browser
D. All of above
Answer: B. Closed Source
Q22. ls the windows command
A. True
B. False
Answer: B. False
Q23. Which of the following command gives the list of the users in the systems
A. whoami
B. ps
C. ds
D. who
Answer: D. who
Q24. ________is the linux flavor which runs from CD
A. Knopix
B. SUSE
C. Fedora
D.Ubuntu
Answer: A. Knopix
Q25. OSF stands for___________
A. O.S. Factory
B. Open system foundation
C. Open software foundation
D. None
Answer: C. Open software foundation

Q26. Open source software are very costly
A. True
B. False

Answer: B. False
Q27. Internet Explorer comes along with ________
A. Linux
B. Windows
C. MAC
D. Android
Answer: B. Windows
Q28. which browser comes with linux by default
A.Mozilla Firebox
B. IE
C. Opera
D. None
Answer: A. Mozilla Firebox
Q29. BOSS is developed in _______
A.USA
B. UK
C. India
D. China
Answer: C. India
Q30. Which of the following is the closed source
A. 3D Max
B. Blender
C. Linux
Answer: A. 3D Max

Q31. Which characteristics of computer distinguishes it from electronic calculation?
A. Accuracy
B. Storage
C. Versatility
D. Automatic
Answer: B. Storage
Q32. _____________ is non volatile memory
A. RAM
B. EERAM
C. ROM
D. PROME
Answer: C. ROM

Q33. Eclipse is closed source
A. true
B. false
Answer: B. false
Q34. CDT does not provide content assistant provider.
A.true
B.false
Answer: A.true
Q35. Eclipse supports programming in PHP
A. true
B. false
Answer: A. true
Q36. Eclipse supports programming in Ruby.
A.true
B. false
Answer: A. true
Q37. Eclipse supports programming in Perl
A.true
B. false
Answer: A. true

Q38. Eclipse is an IDE developed in________
A. C
B. c++
C. java
D. python
Answer: A. C
Q39. IDE consists of
A. sources code editor
B. automation tool builder
C. Interpreter or dedugger or both
D. all of this
 Answer: C. Interpreter or dedugger or both
Q40.CDT in Eclipse is environment for java developers
A. true
B. false
Answer: B. false
Q41. Eclipse is an_________
A. compiler
B. IDE
C. Interpreter
D. All Of Mentioned
Answer: D. All Of Mentioned

Q42. MSI stands for
A. Medium Scale Integrated Circuits
B. Medium System Integrated Circuits
C. Medium Scale Intelligent Circuit
D. Medium System Intelligent Circuit
Answer: A. Medium Scale Integrated Circuits
Q43. The capacity of 3.5 inch floppy disk is
A. 1.40 MB
B. 1.44 GB
C. 1.40 GB
D. 1.44 MB
Answer: D. 1.44 MB
Q44. WAN stands for
A. Wap Area Network
B. Wide Area Network
C. Wide Array Net
D. Wireless Area Network
Answer: B. Wide Area Network
Q45. MICR stands for
A. Magnetic Ink Character Reader
B. Magnetic Ink Code Reader
C. Magnetic Ink Cases Reader
D.None
Answer:A. Magnetic Ink Character Reader
Q46. EBCDIC stands for
A.Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
B. Extended Bit Code Decimal Interchange Code
C. Extended Bit Case Decimal Interchange Code
D. Extended Binary Case Decimal Interchange Code
Answer: A. Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
Q47. Source code for python is freely available.
A. true
B. false

Answer: A. true
Q48. Which of the following is the Valid Measurement unit of memory
A. GB
B. MB
C. KB
D. All
Answer:D. All
Q49. Hardware can work without device driver
A. True
B. False
Answer: B. False

Q50. Which of the following is a part of the Central Processing Unit?
A. Printer
B. Key board
C. Mouse
D. Arithmetic & Logic unit
Answer: D. Arithmetic & Logic unit

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.