Class 12 Physics Chapter 14 Semiconductor Electronics MCQs with Answers PDF Download

CBSE : NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 14 Semiconductor Electronics MCQ’s with Answers

NCERT Books are textbooks which are issued & distributed by the National Council of Educational Research and Training (NCERT). NCERT books are important for the schooling system. NCERT Books are available in E-Books. If you are searching for MCQs (Multiple Choice Questions) with Answers of for NCERT Class 12 Physics  then you have came to right way. CBSE students can also solve NCERT Class 12 Physics Chapter 14 Semiconductor Electronics: Materials, Devices and Simple Circuits MCQs PDF Download their preparation level. MCQs are Prepared Based on Latest Exam Patterns. MCQs Questions with Answers for Class 12 Physics Chapter 14 Semiconductor Electronics: Materials, Devices and Simple Circuits MCQs  are prepared to help students to understand concepts very well. Objective wise Questions 12th class Physics Chapter wise PDF over here are available in the following links. Score maximum marks in the exam.

NCERT Physics MCQs for Class 12 Question and Answers Chapter 14 Semiconductor Electronics PDF

Q1. What is the number of possible crystal systems?
(a) 5
(b) 7
(c) 14
(d) 16

Answer:(b) 7

Q2. The material most commonly used to manufacture electronic solid state devices is :
(a) copper
(b) silicon
(c) germanium
(d) aluminium

Answer:(b) silicon

Q3. A p-type semiconductor is:
(a) negatively charged
(b) positively charged
(c) uncharged
(d) None of these

Answer:(c) uncharged

Q4. The part of a transistor which is heavily doped to produce a large number of majority carriers is :
(a) base
(b) emitter
(c) collector
(d) None of these

Answer:(b) emitter

Q5. Crystal diode is:
(a) amplifying device
(b) fluctuating device
(c) non-linear device
(d) linear device

Answer:(c) non-linear device

Q6. In semi conductor, at room temperature :
(a) the valence bond is partially empty and the conduction band is partially filled
(b) the valence band is completely filled and the conduction band is partially filled
(c) the valence band is completely filled
(d) the conduction band is completely empty

Answer:(a) the valence bond is partially empty and the conduction band is partially filled

Q7. Zener diode is used for:
(a) producing oscillations in a oscillator
(b) amplification
(c) stabilisation
(d) rectification

Answer:(c) stabilisation

Q8. Winch of the following gate is not an universal gate?
(a) OR
(b) NOT
(c) AND
(d) NAND

Answer:(d) NAND

Q9. In full wave rectifier, input a.c. current has a frequency v. The output frequency of current is :
(a) V/2
(b) V
(c) 2V
(d) None

Answer:(c) 2V

Q10. In intrinsic semiconductor at room temperature, the number of electrons and holes are:
(a) equal
(b) unequal
(c) infinite
(d) zero

Answer:(a) equal

Q11. p-n junction diode can be used as:
(a) amplifier
(b) oscillator
(c) detector
(d) modulator

Answer:(c) detector

Q12. On heating, resistance of semiconductors:
(a) decreases
(b) increases
(c) remains same
(d) first increases then decreases

Answer:(a) decreases

Q13. In semi conductor which are responsible for conduction:
(a) only electron
(b) electron and hole both
(c) only hole
(d) None of these

Answer:(b) electron and hole both

Q14. Energy bands in solids are a consequence of:
(a) Ohm’s Law
(b) Pauli’s exclusion principle
(c) Bohr’s theory
(d) Heisenberg’s uncertainty principle

Answer:(b) Pauli’s exclusion principle

Q15. In a common base amplifier the phase difference between the input signal voltage and output voltage is :
(a) π/2
(b) 0
(c) π/4
(d) π

Answer:(b) 0

Q16.In the middle of the depletion layer of a reverse biased p-n junction, the:
(a) electric field is zero
(b) potential is maximum
(c) electric field is maximum
(d) potential zero.

Answer:(d) potential zero.

Q17. To obtain electrons as majority charge carriers in a semiconductors the impurity mixed is:
(a) monovalent
(b) divalent
(c) trivalent
(d) pentavalent

Answer:(b) divalent

Q18. On applying reverse bias to a junction diode, it:
(a) lowers the potential barrier
(b) raise the potential barrier
(c) increases the majority carrier current
(d) increases the minority carrier current

Answer:(b) raise the potential barrier

Q19. Main function of a transistor is to :
(a) rectify
(b) simplify
(c) amplify
(d) all the above

Answer:(c) amplify

Q20. In reverse biasing:
(a) large amount of current flows
(b) no current flows
(c) potential barrier across junction increases
(d) depletion layer resistance increases

Answer:(c) potential barrier across junction increases

Q21. Semiconductors of both p-type and n-type are produced by:
(a) ionic solids
(b) covalent solids
(c) metallic solids
(d) molecular solids

Answer:(b) covalent solids

Q22. Number of electrons in the valence shell of a semiconductor is:
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer:(d) 4

Q23. In a semiconductor, the forbidden energy gap between the valence band and the conduction band is of the order of:
(a) 1 Mev
(b) 1 ev
(c) 0.1 Mev
(d) 5ev

Answer:(a) 1 Mev

Q24. In a good conductor, the energy levels in a valence band:
(a) are partially filled only.
(b) overlap with conduction band only.
(c) both (a) and (b) are correct.
(d) none of these

Answer:(c) both (a) and (b) are correct.

Q25. The Voltage gain is highest for
(a) common emitter amplifier
(b) common base amplifier
(c) common collector amplifier.
(d) Equal in all the three.

Answer:(c) common collector amplifier.

We hope that the given NCERT Physics MCQs for Class 12 Question and Answers Chapter 14 Semiconductor Electronics Free Pdf download will help you in gaining knowledge on the subject.

Leave a Reply

Your email address will not be published.